Trenger jeg backup av Microsoft 365?

SaaS-programvare som Microsoft 365 gir mye mening i dagens mobile verden. Fordelene ved enkel tilgang til dokumenter fra en hvilken som helst enhet og økt samhandling er åpenbare. Dessverre er det mange organisasjoner som tror at å flytte til Microsoft 365 betyr at backup ikke lenger er nødvendig. I følge undersøkelser viser det seg at 1 av 4 bedrifter ikke tror de trenger backup av Microsoft 365.

Problemet er at Microsoft ikke kan garantere fullstendige eller raske gjenopprettinger av slettede eller korrupte Microsoft 365-data. I korte trekk, Microsoft sørger for at de ikke mister dataene dine, men de garanterer ikke at de kan gjenopprette dem for deg.

Så, la oss ta en kikk på Microsofts innebygde databeskyttelse kontra ditt ansvar.

Microsoft tilbyr:

  • Beskyttelse mot tjenestesvikt som følge av hardwarefeil eller naturkatastrofer (geo-redundans)
  • Korttidsbeskyttelse mot bruker- og/eller administratorfeil (Recycle Bin, soft delete)

Du må beskytte deg mot datatap som følge av:

  • Tilfeldig sletting
  • Hackere, ransomware og annen malware
  • Ondsinnede folk på innsiden (misfornøyde ansatte, etc)
  • Ansatte som slutter (og tar med seg/sletter data før de går)

Det er grunnen til at Microsoft anbefaler en tredjeparts backupløsning.

Men hva med OneDrive?

Siden OneDrive lagrer en kopi av brukerens data i Microsoft-skyen, tror mange det er en erstatning for backup. Det viser seg dog at å bruke OneDrive som en backupløsning kan føre til datatap. Årsaken til dette er at hvis en fil blir slettet eller infisert med ransomware el.l. på den lokale enheten, vil den endringen automatisk synkroniseres til skyen. Med andre ord – filen blir automatisk slettet eller infisert på tvers av alle synkroniserte enheter.

Tredjeparts backup av Microsoft 365 er den beste måten å beskytte seg på mot tilfeldig eller ondsinnet sletting, brukerfeil, ransomware og datakorrupsjon. Disse løsningene lagrer tidsbestemte kopier av dataene separat fra Microsofts servere og gir finmasket kontroll over gjenoppretting av Microsoft 365-filer, mapper og applikasjoner. De sørger for at du kan gjenopprette det du trenger raskt, og gir også historisk langtidsoppbevaring av Microsoft 365-data.

Dessverre er ikke alle Microsoft 365-backupverktøy skapt likt. Mange gir ikke beskyttelse for hele rekken applikasjoner Microsoft 365 tilbyr – for eksempel mangler mange støtte for Microsoft Teams. Andre gir ikke mulighet til å gjenopprette enkeltfiler eller tilgangsrettigheter. Når du velger et backupprodukt for Microsoft 365, må du forsikre deg om at det møter dine krav til databeskyttelse.